Látogatóink

Oldalainkat 16 vendég böngészi
KATA 2015 PDF Nyomtatás E-mail
KATA 2015 A tételes adó

- A kisadózó vállalkozás a főállású kisadózó után havonta 50 000 forint összegű tételes adót fizet, a nem főállású kisadózó után pedig havonta 25 000 forintot.
- A főállású kisadózó e jogállásának időtartama alatt biztosítottnak minősül, ezért a bejelentésben nyilatkozni kell arról is, hogy a biztosítása a kisadózókénti bejelentéssel jön-e létre.
- A biztosított főállású kisadózó a Tbj-ben 2 és a foglalkoztatási törvényben 3 meghatározott valamennyi ellátásra jogosultságot szerezhet, ezen ellátások számításának alapja havi 81 300 forint. A Katv. lehetőséget ad arra is, hogy a kisadózó vállalkozás – akár a bejelentkezés során, akár a későbbiekben – arról nyilatkozzon, hogy a főállású kisadózó után magasabb összegű tételes adó megfizetését választja. Ilyen esetben a havi 75 000 forint összegű tételes adót a választásról szóló nyilatkozat megtételének hónapjától kell megfizetni. A magasabb összegű tételes adó fizetése esetén az előbb említett ellátások számításának alapja havi 136 250 forint. Az adóhatósághoz benyújtott bejelentések adattartalma alapján az adóhatóság adatot szolgáltat az egészség- és nyugdíjbiztosítási szervek felé a főállású kisadózó biztosítotti jogállásának időtartamáról és az ellátások alapjáról. Ebből következően a főállású kisadózó biztosítási jogviszonyával összefüggésben nem kell benyújtani a 15T1041 számú adatlapot. A bejelentés hatálya alatt
- A tételes adót havonta, a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig kell megfizetni a NAV Kisadózó vállalkozások tételes adója bevételi számla javára (számlaszám: 10032000-01076349).megkezdett minden naptári hónapra a tételes adó egészét meg kell fizetni.
- 40 százalékos mértékű adó Ha a kisadózó vállalkozás által a naptári évben elért bevétel meghaladja a 6 millió forintot, akkor a bevételnek a 6 millió forintot meghaladó része után 40 százalékos mértékű adót kell fizetnie, feltéve, hogy a naptári év minden hónapjára meg kell fizetni a tételes adót. Ha a kisadózó vállalkozásnak nem kell a naptári év minden hónapjára megfizetnie a tételes adót – például, ha év közben, július 1-jétől választja a kata-alanyiságot –, akkor bevételének a tételes adófizetési kötelezettséggel érintett hónapok és 500 000 forint szorzatát – a példabeli esetben 6 x 500 000, vagyis 3 millió forintot – meghaladó része után kell megfizetni a 40 százalékos mértékű adót. 
Könyvelői Praktikum
Azonnali keresés a Könyvelői Praktikumban:
tevékenységeink
partnereink
kapcsolat